Motýli-Referat

19. března 2008 v 8:18 | Barča |  Neco do Skoly
Motyli

Maji 2 páry velkých blanitých křídel,´která jsou hustě pokryta šupinkami. Uvnitř šupinek je barevné barvivo. Barva je velmi důležitá pro rozeznání příslušníků aneb pro maskování či zastrašování nepřítele. V klidu má motýl přitisknuta křídla kolmo k tělu. Potravu sbírají pomocí sosáku (sací ustní ustrojí). Sosák je dlouhý a velmi ohebný. Samička motýla klade vajíčka.

Jednotlivé druhy

Informace o výskytu těch kterých druhů lze získat z odborných publikací a atlasů, tam se většinou nemýlí :-) Chování i let motýlů, obojí je vysledováno, stejně tak jako charakteristika míst výskytu. Přesto přidám několik konkrétních zkušeností...

Babočky jsou obecně poměrně klidní a hojní jedinci - babočka kopřivová je běžná, stejně tak jako paví oko. Hojně lze pozorovat babočku bodlákovou, admirála jak kde. Babočka osiková (černý motýl se žlutým lemováním) tak běžná není, místy vzácnější, má se na pozoru, fotografovi nevěří, při "jídle" je v pohodě, když ji moc nevyrušíte - záleží určitě hodně na náhodě, dva týdny čekaní a obcházení na první dobré foto v místě výskytu.

Otakárci jsou velcí motýli s ladným letem, poměrně klidní, nechají se fotit poměrně dlouho, než je to přestane bavit. Jen na ně musíte narazit, oba druhy jsou u nás chráněné a nehojné, nikoliv však vzácné, v posledních letech jedinců přibývá.

Jasoňové jsou taktéž chránění a vzácní, vázaní na určitou oblast či lokalitu. Osobně je znám jako krotké a hlučné motýly, hlavně v době rozmnožování, záleží ale asi na lokalitě a původu.

Modrásci, malí motýlci, mrštní letci, prudce mění směr, ale fotit se dají, záleží jak kdy a kde... Okáči jsou asi největšími neposedy, opět nutno podotknout, jak kteří. Jsou mrštnými letci, často a rychle mění směr letu. Hojný okáč prosíčkový je docela klidný, horší zkušenosti mám s bojínkovým, ani pýrový či voňavkový nebo medyňkový moc neposedí a v zásadě málo pootevírají křídla.

» Bělásci se mají hodně na pozoru. Běžný bělásek zelný hodně poletuje, když sedí, je neklidný, málo pootevírá křídla. Obdobou je vzácnější bělásek řeřichový, mrštný letec, při odpočinku je velmi pozorný - zvláště krásně vybarvený sameček. Dobrá fotka na sebe nechala čekat týden navštěvování "lokality" výskytu.
http://md.ic.cz/fotky/fatamorgana/fatamorgana07.jpg
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.