Jelen-Referat

18. března 2008 v 13:12 | Barča |  Neco do Skoly
Sudokopytníci - přežvýkaví

Délka ocasu: 12-15 cm, Délka těla: 170-265cm, Hmotnost: 100-250kg, Výška v kohoutku: 120-150cm, Věk: 20 let.

Obývá rozsáhlejší lesy, především horské, ale setkáváme se s ním i v rovinách. Žije ve stádech, zpravidla o 10 jedincích. Skupinu samic s kolouchy vede stará zkušená laň. Staří samci jsou v době mimo říji samotáři nebo se spojují v samostatné tlupy. Ty vede nejsilnější z nich. V době říje, od září do října, mezi sebou samci bojují. Vítěz se připojuje ke stádu laní. V té době se ozývá z lesů mocné troubení a ryk soků. Po svatebním období samec od stáda samic odchází. Laň po 238 dnech březosti vrhá jedno, vzácně dvě mláďata. Kolouch po 8 dnech následuje matku do stáda. Statní a zdraví samci se honosí mohutnými parohy s výsadami. Shazují je od února do dubna. Nové paroží "vytloukají" v červenci a srpnu. Jelena evropského hojně chovají v oborách. Zde je ale umístěno více zvířat na menší ploše a jeleny je nutno v zimním období přikrmovat, zvláště když napadne hodně sněhu. Jelen evropský však byl také vysazen do volné přírody například na Nový Zéland, kde se bez přirozených nepřátel značně rozmnožil a napáchal velké škody na původní vegetaci.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.